Kluwer International Tax Blog

The Spanish VAT Interpretation of the Use and Enjoyment

Rule

Fernando Matesanz (Spanish VAT Services, Madrid VAT Forum Foundation) - Wednesday, June 22nd,
2022

Article 59ab of the VAT Directive (Council Directive 2006/112/EC of 28 November 2006 on the
common system of value added tax) was implemented into the Spanish domestic legislation
through Article 70(2) of the Spanish VAT law (Law No. 37 of 28 December 1992 on value added
tax). Asiswell known, this article contains a special place of supply rule applicable to only certain
types of services and under very particular circumstances. This special provision is known as the
“use and enjoyment” rule.

In this article, the author describes the interpretation that the Spanish tax authorities make of this
rule, which has recently been the subject of some controversies.

1. Scope of the Spanish VAT use and enjoyment rule

The Spanish VAT use and enjoyment rule establishes that specific services are considered to be
supplied within the Spanish VAT territory and, consequently, subject to Spanish VAT when,
following the general place of supply rules (those included in Article 44 of the EU VAT Directive),
these services are deemed to be located outside the EU territory (including the Canary Islands,
Ceutaor Mdlilla), if their effective use or exploitation is carried out within the Spanish territory.

First, it is essential to note the specific types of services to which the rule applies under Spanish
VAT law. When their recipient is a taxable person for VAT, the services concerned are the
following:

— transfers of copyrights, patents, licenses, trademarks or commercia brands and other intellectual
and industrial property rights;

—transfer of goodwill or rights;
— advertising services,

— services of consultants, auditors, engineers, lawyers, accountants or tax experts and other similar
services,
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— data processing and supply of information;

—trandators, proof reading, editing and those provided by interpreters,

—insurance, reinsurance as well as financial services,

— provision of staff;

— film dubbing services,

— hiring of movable property, with the exception of means of transport and containers,

— access to gas, electricity, heating and refrigeration distribution networks,

— obligationsto refrain from providing, wholly or partially, any of the services listed above;
— intermediation services on behalf of and for the account of others.

The rule also applies to the following services irrespective of whether the recipient is a taxable
person for VAT or not:

— hiring of means of transport;
— telecommunications, radio and television broadcasting and electronically supplied services.

Whenever any of the services mentioned above are supplied, and if they are deemed to take place
in a third country or territory by application of the ordinary place of supply rules, the supplier
must make an extra effort and ascertain whether the service supplied is somehow used,
exploited, or enjoyed within the Spanish VAT territory as defined above. In such an event,
Spanish VAT must be charged. It is worth mentioning that the burden of proof lies on the taxable
person.

2. How to deter mine when a serviceis effectively used or enjoyed in Spain?

Determining when a service is used in a particular territory is complex and subject to different
interpretations.

The difficulty lies in that the Spanish VAT law does not establish a uniform criterion to be
followed, so each situation must be analyzed individually. According to the Spanish tax
administration, deviating from a case-by-case analysisis difficult.

To date, the criteria that could be used in Spain as guidance for applying this rule can only be
drawn from answers that the Spanish Ministry of Finance (Direccion General de Tributos) has
issued in relation to taxpayers queries. However, these consultations are made for the specific
cases raised to the Spanish tax administration. Therefore, although they could serve as a guide to
some extent, these consultations are far from being a one-size-fits-all solution on which any
taxable person may rely.

In this respect, the Spanish tax authorities' former criterion to apply the rule requires determining
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the person who carried out the use or exploitation of the services in the Spanish VAT territory. In
principle, the rule was only applicable in cases where the service recipient was the same person
who actually used the service in that territory. According to this former criterion, the analysis
should be made by following these steps:

— first, it was necessary to ascertain the person effectively using or exploiting the service in Spain.
In principle, the use and enjoyment rule was only applicable in those cases where the recipient of
the services was the same as the one effectively using the said service in the Spanish VAT
territory;

—second, it was necessary to find the underlying transaction for which the service is rendered. The
use and enjoyment rule was applicable only if such underlying transaction was subject to Spanish
VAT;

—third, it was necessary to have a direct or a strong relationship between the service rendered and
the underlying transaction.

Moreover, the Spanish tax authorities have considered possible a partial application of the use and
enjoyment rule. This means that if a particular serviceis partially effectively used in Spain,
only this part of the service should be subject to Spanish VAT. Taxable persons must have
solid backup documentation confirming that only a part of the service supplied is subject to
Spanish VAT.

As evident from the above, this was a complex process consisting of several phases, but it at least
established a set of minimum criteria to be met. However, the Spanish tax authorities™ criteria
concer ning thisrule have been evolving in recent years towards a much broader application.
It can be said that a broader interpretation of this rule has become more evident since the CJEU’s
judgment in Athesia Druck (C-1/08). This case is relevant enough as it was one of the first casesin
which the application of this rule was accepted in the case of a supply of services with an
intermediate recipient. While it is true that thisis arelevant case, it is equally evident that it refers
to a specific and concrete case of advertising services.

This current and broad interpretation of the use and enjoyment rule adds more complexities to the
process. In the last rulings, the Spanish tax authorities no longer require a strong link between the
service supplies and the underlying transaction for which the service is rendered. According to
their recent criteria, this connection can be direct or indirect[1].

Moreover, the rule no longer applies only in cases where the services are effectively used in Spain
by the direct recipient of the said services. The Spanish tax authorities have confirmed in several
rulings, invoking the CJEU’ s judgment in Athesia Druck, that this rule also appliesin cases where
the services are effectively used or exploited in Spain by the initial or any other recipient. What is
more important is that according to this new criterion, the rule applies regardless of whether
theserecipients of the services carry out transactions subject to VAT in Spain or not.

The author, therefore, observes a significant evolution of the Spanish tax administration towards an
extensive application of thisrule. This evolution has moved from a criterion in which a strong and
direct relationship was required between the service provided and the underlying transaction by
which it could be understood that the service was used in Spain to a much broader criterion in
which the relationship no longer needs to be so direct. Additionally, it is no longer required that the
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initial recipient of the service must be the one who had to use it in Spain. With the current
criterion, the exploitation of the service can be carried out by any other recipient company being
not necessary for the latter to carry out transactions subject to VAT in Spain.

According to the above, a weak nexus between the service and the underlying transaction
would be enough for this complex rule to apply. This much broader approach raises several
problems explained below.

3. Some controversial aspects of the Spanish VAT use and enjoyment provision

It must be pointed out that Article 59 of the VAT Directive is a measure to prevent double
taxation or non-taxation of a specific service supply[2]. In this way, it could be said that its
application should not be generalized but applied in those cases where it is foreseen that a service
in question will not be taxed for VAT or, on the contrary, will be double-taxed. It is true that,
according to the CJEU s judgment in SK Telecom (C-593/19), this should be assessed only from an
EU perspective without being necessary to take into account the tax regime to which those services
are subject in the third country concerned.

However, it is no less accurate that, in SK Telecom (C-593/19), the CJEU stated that the situation
might be different in those cases where an international agreement is concluded with that third
country. The CJEU did not refer to a specific agreement, but one can only think of VAT
reciprocity agreements.

Thefirst of our concernsisthat if the servicein question istaxed in the country of destination,
even if it isathird country (provided that thereis somekind of agreement with that country),
it seems inappropriate to apply the use and enjoyment rule since it would be in some way
breaching its purpose which is to avoid double taxation or non-taxation.

Another problem we see concerning the extensive application of the rule is that according to the
Spanish tax authorities, the service can be used in Spain by itsinitial or final recipient. The author
believes that this could create some problems as regards the ordinary and logical functioning of the
VAT.

In this respect, the CJEUs judgment in Design Concept (C-438/01) establishes that the rules
governing the place of supply must be applied to each individual transaction. Any further
operations following the initial operation should be analyzed separately with their own place of
supply rules. Thiswill not apply in cases of fictitious transactions where the initial recipient is not
the actual recipient but a company somehow artificially placed as an intermediary to avoid paying
VAT. However, thisis part of another discussion and has nothing to do with the use and enjoyment
rule.

Moreover, in Design Concept (C-438/01), the CJEU mentions that the use and enjoyment rule
depends solely on the place wher e the supplier and therecipient of the servicein question are
established. Thisrule no longer requires an account to be taken of transactions carried out
after thefirst supply of services (see, in particular, paragraphs 26 and 28 of the judgment).

The above seems to follow the logical functioning of the VAT, which stipulates that each
transaction must be analyzed independently.
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In the author’ s opinion, the problem is created because the Spanish tax administration is extending
acriterion that the CJEU pointed out for a particular case (i.e., Athesia Druck, C-1/08) to all cases
implying different services without distinction. It is worth noting that CJEU"s reasonings and
answers depend on the facts of the questions raised, for which a broad and general
inter pretation of a particular case may be misleading.

In the case of advertising servicesin Athesia Druck (C-1/08), the CJEU found a clear link between
an advertising service and commercial sales to the customers to whom the advertising is
disseminated.

However, this reply refers to this specific case of advertising services. One may, therefore,
conclude that without alink to commercial exploitation in a particular country, or any other clear
indication of commercia exploitation by the recipient of the service in said country, a service
cannot be considered to be effectively used or enjoyed in that country.

Applying a broad interpretation without any clear guidance to a technically complex and
controversial rule asit is the use and enjoyment may create a situation of uncertainty which, in the
author’ s opinion, should be avoided.

Since we must point out that we are talking about taxable persons from third countries, the
situation can be highly complicated in some cases, which, depending on reciprocity agreements
(which are only afew in the case of Spain), can end up in situations of irrecoverable VAT.

On another note, if the Spanish tax administration finally admits that the recipient of the serviceis
going to effectively use it in Spain by exploiting it in some way in the Spanish VAT territory and,
because of this reason, Spanish VAT is obliged to be charged by the supplier, there are sufficient
groundsto consider that the VAT should be recoverable.

4, Conclusions

Determining when the service recipient actually uses or exploits the service in agiven territory isa
complex task.

If this task is made more complicated by an overly broad interpretation of the term “use and
enjoy”, the situation can become more problematic. It is therefore essential to establish some
guidelines as to when this rule should apply.

When establishing these guidelines, it should not be forgotten that thisis a rule to avoid double
taxation or non-taxation. Therefore, in those cases where the service will be taxed at the destination
country, including third countries with which thereisa VAT reciprocity agreement, the rule should

not apply.

At the same time, the application of such arule should be restricted to cases where it is the initial
recipient of the service who actually exploits or uses it and not any other operator further down in
the chain. This element, apart from being extremely difficult to prove, does not seem to fit easily
into the general functioning of the VAT.

Finally, if it is accepted that the service recipient exploits it somehow, it is also admitted that that
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person is carrying out some economic activities. Therefore, if the supplier must charge VAT by
applying the use and enjoyment rule, that VAT should also be recoverable.

[1] Among others, ruling V0931-22 (29.04.2022); V0904-22 (28.04.2022); V0912-22
(28.04.2022); \V0883-22 (26.04.2022); \V0094-22 (21.01.2022) etc.

[2] Subsection 10 of the EU VAT Directive: “Prevention of double taxation or non-taxation”.

To make sure you do not miss out on regular updates from the Kluwer International Tax Blog,
please subscribe here.

Kluwer International Tax Law

The 2022 Future Ready L awyer survey showed that 78% of lawyers think that the emphasis for
2023 needs to be on improved efficiency and productivity. Kluwer International Tax Law is an
intuitive research platform for Tax Professionals leveraging Wolters Kluwer’s top international
content and practical tools to provide answers. Y ou can easily access the tool from every preferred
location. Areyou, asa Tax professional, ready for the future?

Learn how Kluwer International Tax Law can support you.

78% of the lawyers think that the o
emphasis for 2023 needs to beon ~ >7°) ~—~ /\o/a

improved efficiency and % %;/O 7%/
productivity. 0
18%) N

. . 7~ N1
Discover Kluwer International Tax Law. ,, %0 0
The intuitive research platform for Tax Professionals. \_/ p
2 \ e Wolters Kluwer Future E;msuw:\:’m:;
<. Wolters Kluwer The Wolters Kluwer Future Ready Lawyer

This entry was posted on Wednesday, June 22nd, 2022 at 2:20 pm and isfiled under Directive, Spain,
Use and enjoyment, VAT
You can follow any responses to this entry through the Comments (RSS) feed. You can leave a

Kluwer International Tax Blog -6/7- 16.02.2023


https://kluwertaxblog.com/newsletter/
https://www.wolterskluwer.com/en/solutions/kluwertaxlaw?utm_source=kluwertaxblog&utm_medium=banner&utm_campaign=article-bottom-cta_2022-frlr_0223
https://www.wolterskluwer.com/en/solutions/kluwertaxlaw?utm_source=kluwertaxblog&utm_medium=banner&utm_campaign=article-bottom-cta_2022-frlr_0223
https://www.wolterskluwer.com/en/solutions/kluwertaxlaw?utm_source=kluwertaxblog&utm_medium=banner&utm_campaign=article-bottom-cta_2022-frlr_0223
https://www.wolterskluwer.com/en/solutions/kluwertaxlaw?utm_source=kluwertaxblog&utm_medium=banner&utm_campaign=article-bottom_2022-frlr_0223
https://kluwertaxblog.com/category/directive/
https://kluwertaxblog.com/category/spain/
https://kluwertaxblog.com/category/use-and-enjoyment/
https://kluwertaxblog.com/category/vat/
https://kluwertaxblog.com/comments/feed/

response, or trackback from your own site.

Kluwer International Tax Blog -71/7- 16.02.2023


https://kluwertaxblog.com/2022/06/22/the-spanish-vat-interpretation-of-the-use-and-enjoyment-rule/trackback/

	Kluwer International Tax Blog
	The Spanish VAT Interpretation of the Use and Enjoyment Rule


